Hukuk ve Politika İlişkisi - Hukukun Ekonomi Politik Analizi ve Liberal Hukuk Düzeninin Eleştirisi Facebook Twitter Youtube Pinterest Instagram RSS - Sadece İmge Yayınları
Hukuk ve Politika İlişkisi - Hukukun Ekonomi Politik Analizi ve Liberal Hukuk Düzeninin Eleştirisi

Sitemizde:
495,00TL

İndirim: %
Kitap
Facebook'da Paylaş Twitter'da Paylaş
Yayınevi: İmge
Yazar: Şefik Taylan Akman
Barkod: 9789755338415
ISBN: 9789755338415

Özellikler: Boyut: 13,5 x 21 / İthal Kitap Kâğıdı / 414 sayfa / 1. Baskı, Mayıs 2016

Hukuk, sadece normlar, kurallar, kategoriler, ilkeler ya da kavramlar olarak değerlendirildiği müddetçe şeklî bir soyutlamadan başka bir şey değildir. Liberalizmin hukuksal söyleminin mantığının kavranabilmesi, hukuku, yürürlükte bulunduğu ekonomi politik sistemdeki iktidar, ideoloji, toplum, kültür ve tarih gibi bir dizi farklı etmenle bir arada göz önünde bulundurulacak biçimde, karşılıklı bir ilişkiler ağı içinde değerlendirmeyi zorunlu kılar. Zira hukukun görünmeyen veya görünmesi pek de arzu edilmeyen yüzü, hukuk düzeni vasıtasıyla ekonomi politik sistemin bekasının sürdürülmesinde, sistem içindeki egemen unsurların çıkarlarının korunmasında, var olan hukuksal ve ekonomik eşitsizliklere, sömürü koşullarına, ayrımcılıklara karşı yürütülen mücadele ve itaatsizliklerin bir kısmının yasadışı hale getirilmesinde ortaya çıkar. Hukuk, bu görünmeyen yüzüyle, gerçeklerin maskelenmesi ve insanların zihinlerinde bir tür sahte bilinç yaratılmasında başrolü oynar. Devletin hem ideoloji hem de baskı aygıtı olarak işlevselleşir. Bu nedenle liberal hukuk düzeni, dış dünyadan soyutlanarak, tek başına belli değerler üreten ve belli anlamlara sahip bir yapı şeklinde düşünülemez. O, her zaman üretim ilişkilerini, toplumsal gerçekliği ve iktidarın gerekliliklerini takip eder. İşte tüm bu nedenlerle hukuk politiktir; mevcut ekonomi politik sistemin içine kök salmış ve onunla bütünleşmiştir.

 

Bununla birlikte hukuk, her zaman egemen güçlerin tek taraflı biçimde kendi lehlerine çalışan bir aracı olmamıştır. Aynı zamanda geniş kitlelerin, iktidar odakları üzerinde baskı kurabilmeleri, kendi karşı hegemonyalarını inşa edebilmeleri, liberal ekonomi politik sistemin işleyişi ile kapitalist üretim ve mülkiyet ilişkilerinden kaynaklanan ve sözü edilen kitlelerin aleyhine sonuç doğuran süreçlerin tersine çevrilebilmesi noktasında bir savunma ve mücadele aracı olarak da kullanılabilmektedir.

-Şefik Taylan Akman-

 

 

 



Yorumlar Ana Sayfa Devam
Bu yayını satın alanlar ayrıca şunları satın almışlar

Düşten Düşünceye

Ahmet İnam
İmge
Düşten Düşünceye

19,00TL
Türkiye'de Tek Partili Dönemde Çalışma İlişkileri: 1920-1946

Ahmet Makal
İmge
Türkiye'de Tek Partili Dönemde Çalışma İlişkileri: 1920-1946

695,00TL
En Güzel Psikoloji Sosyal Psikoloji

Nuran Hortaçsu
İmge
En Güzel Psikoloji Sosyal Psikoloji

885,00TL
İnsan İlişkileri

Nuran Hortaçsu
İmge
İnsan İlişkileri

295,00TL
Ergenlik

Laurence Steinberg
İmge
Ergenlik

1.295,00TL
Siyasal İletişimi Anlamak

Oya Tokgöz
İmge
Siyasal İletişimi Anlamak

495,00TL
Çağdaş Tarım Sorunu

Zülküf Aydın
İmge
Çağdaş Tarım Sorunu

320,00TL
Türkiye'de Alevilik

Murat Okan
İmge
Türkiye'de Alevilik

395,00TL
Kurumsal İktisat

Eyüp Özveren
İmge
Kurumsal İktisat

595,00TL
Yerel Yönetimler - Liberal Açıklamalara Eleştirel Yaklaşım

Birgül Ayman Güler
İmge
Yerel Yönetimler - Liberal Açıklamalara Eleştirel Yaklaşım

495,00TL
Satış Destek
Telefon (10:00 - 18:00): (216) 348 60 58    Adres: Mühürdar cad. No:80 Kadıköy / İstanbul
Telefon (10:00 - 18:00): (532) 696 05 74    Adres: Konur Sok. No:17 Kızılay / Ankara
E-Posta: siparis@imge.com.tr   



İmge Kitabevi © 2026