Sahip Olmadığımız Şeyin Keyfini Sürmek - Psikanalizin Politik Projesi Facebook Twitter Youtube Pinterest Instagram RSS - Sadece İmge Yayınları
Sahip Olmadığımız Şeyin Keyfini Sürmek - Psikanalizin Politik Projesi

Sitemizde:
440,00TL

İndirim: %
Kitap
Facebook'da Paylaş Twitter'da Paylaş
Yayınevi: İmge
Yazar: Todd McGowan
Barkod: 9789755339177
ISBN: 9789755339177

Özellikler: Boyut: 13,5 x 21 / İthal Kitap Kâğıdı / 464 sayfa / 1. Baskı, Kasım 2018

Çevirmen: Kemal Güleç


Psikanaliz yeni pozitif politik programlar ortaya koymaz; bunun yerine, her istikrarlı kolektif bağ için tehdit oluşturan yıkıcı bir gücün, bir 'olumsuzluğun' -ölüm dürtüsünün- dış hatlarını tespit etmekle yetinir. Bu anlayış çerçevesinde, farklı psikanalistler devrimci, liberal veya muhafazakâr görüşleri savundular. Söylenebilecek her şey söylendi mi peki? McGowan'ın kitabı baştan sona yeni bir hat çizerek bu dağınıklığa çekidüzen veriyor: Psikanalizin verdiği en önemli ders, özgürleşimci politikanın herhangi bir ortak İyi mefhumunu değil, ölüm dürtüsünün olumsuzluğunu temel alması gerektiğidir. Bu düşüncenin sonuçları sarsıcıdır, bizi Freudcu Marksizmin standart versiyonlarının çok ötesine taşır; Sahip Olmadığımız Şeyin Keyfini Sürmek psikanaliz-politika aksındaki her şeyi tepeden tırnağa değiştirir.


Slavoj Žižek


Psikanalizle politikayı bir araya getirmeye çalışan sayısız teşebbüse karşın, psikanalizin temel ilkelerinde yer alan politik projeyi tanımlayan ilk kitap budur. McGowan, psikanalizin temel ilkelerinden çıkan bu politik projenin Marksizmin yirminci yüzyıldaki akıbetinin ardından özgürleşimci politikaya yeni bir kanal açtığını ileri sürüyor.


Psikanalizin politik muhtevasının peşine düşenler genellikle Freud'un cinsellik üzerine erken çalışmalarına bakar, oysa McGowan Freud'un ölüm dürtüsünü keşfedişine ve kavramın Lacan'daki gelişimine odaklanıyor. Ölüm dürtüsünün bir sonucu olarak gerçekleşen kendi kendine zarar vermenin, politik felsefemizin merkezine almamız gereken özgürleşmenin kurucu edimi olduğunu ileri sürüyor. Psikanalizin, özgürleşmeyi kaybın üstesinden gelmeyi sağlayacak bir eylemden ziyade kaybın benimsenmesi olarak düşünme imkânı barındırdığını iddia ediyor. McGowan, keyif patikasını bulmanın ancak kaybın benimsenmesiyle mümkün olabileceğini, keyfin politik mücadelenin belirleyici faktörü olduğunu -ve ancak kaybın merkeziyetini benimseyen bir politik projenin küresel kapitalizm karşısında uygulanabilir bir alternatif oluşturabileceğini- savunuyor.



Yorumlar Ana Sayfa Devam
Bu yayını satın alanlar ayrıca şunları satın almışlar

Kent Hukuku

Ruşen Keleş - Ayşegül Mengi
İmge
Kent Hukuku

270,00TL
Parayı Verdi Düdüğü Çaldı - Sanat ve Edebiyat Dünyasında CIA Parmağı

Frances Stonor Saunders
İmge
Parayı Verdi Düdüğü Çaldı - Sanat ve Edebiyat Dünyasında CIA Parmağı

620,00TL
Müslüman Kardeşler'den Yeni Osmanlılar'a İslamcılık

Selin Çağlayan
İmge
Müslüman Kardeşler'den Yeni Osmanlılar'a İslamcılık

14,00TL
Martı

Anton Çehov
İmge
Martı

120,00TL
Mizah

Robert Escarpit
İmge
Mizah

230,00TL
Hapishanenin Dogusu

Michel Foucault
İmge
Hapishanenin Dogusu

210,00TL
Collingwood'un Tarih Felsefesi

Kubilay Aysevener
İmge
Collingwood'un Tarih Felsefesi

130,00TL
Jön Türkler ve İttihat ve Terakki

Sina Akşin
İmge
Jön Türkler ve İttihat ve Terakki

390,00TL
Kadının Konumu Nasıl Değişti? - Feodalizmden Kapitalizme

Sheila Margaret Pelizzon
İmge
Kadının Konumu Nasıl Değişti? - Feodalizmden Kapitalizme

390,00TL
Kral-Devletten Ulus-Devlete

Mehmet Ali Ağaoğulları - Filiz Zabcı - Reyda Ergün
İmge
Kral-Devletten Ulus-Devlete

520,00TL
Satış Destek
Telefon (10:00 - 18:00): (216) 348 60 58    Adres: Mühürdar cad. No:80 Kadıköy / İstanbul
Telefon (10:00 - 18:00): (532) 696 05 74    Adres: Konur Sok. No:17 Kızılay / Ankara
E-Posta: siparis@imge.com.tr   



İmge Kitabevi © 2025