Osmanlı'da İki Tarz-ı İdare -Merkeziyetçilik-Adem-i Merkeziyetçilik- Facebook Twitter Youtube Pinterest Instagram RSS - Sadece İmge Yayınları
Osmanlı'da İki Tarz-ı İdare -Merkeziyetçilik-Adem-i Merkeziyetçilik- STOKTA YOK

Sitemizde:
15,00TL

İndirim: %
Kitap
Facebook'da Paylaş Twitter'da Paylaş
Yayınevi: İmge
Yazar: Cenk Reyhan
Barkod: 9789755335476
ISBN: 9789755335476

Özellikler: Boyut: 13,5 x 19,5 / İthal Kitap Kâğıdı / 184 sayfa / 1. Baskı, Temmuz 2007

        Küreselleşme politikası, eski tartışmaları yeniden canlandırdı. Yirminci yüzyılın son yıllarında, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında yükselen benzer tartışmaları yeniden yapıyoruz. Bunların başında günümüzde ‘merkezden yönetim’ ve ‘yerinden yönetim’ biçiminde seslendirilen ‘merkeziyet’ ile ‘adem-i merkeziyet’ sorunu geliyor. Son çeyrek yüzyıldır ısrarlı biçimde yerleştirilmeye çalışılan devlet reformları, toplumun bir bölümünce ülkenin parçalanmasına yol açacak ‘eyaletleşme’, ‘federalizme geçiş’ adımları olarak görülüp reddediliyor. Reformcular ise bu karşı çıkışı kimi zaman ‘paranoya’, kimi zaman ‘öcüyle korkutma’ çabası olarak nitelendiriyorlar. Cenk Reyhan’ın çalışması, geçmişteki tartışmaların bugünkülere çok benzediğini ortaya koyuyor. Çalışma bir başka sorunu daha gösteriyor: Bunca zaman geçmiş olmasına karşın, bu tartışmayı aydınlatacak kavramsal ve tarihsel incelemelerimiz hem nitelikçe hem sayıca oldukça sınırlı kalmıştır. Osmanlı’da İki Tarz-ı İdare, merkeziyet, adem-i merkeziyet gibi günümüzün en sert konularından birini ele alarak alandaki boşluğu doldurmaya adım atmaktadır.

        Emperyalizmin Osmanlı İmparatorluğu’na ulaştığı bir dönemde Osmanlı aydınları devletin merkeziyetçi yapısını muhafaza etmek ya da bu yapıyı adem-i merkeziyetçiliğe doğru evriltmek şeklinde iki karşıt kutba ayrıldılar. Elinizdeki kitapta, merkeziyet ve adem-i merkeziyet tartışmaları irdelenmiş; konu, üniterizm ve federalizm, imparatorluk ve ulus devletin oluşumu tartışmaları bağlamında ele alınmış ve emperyal büyük güçlerin dayatmalarıyla gelişen vilayet düzenlemeleri, konuyla ilgili örnek olay olarak incelenmiştir. Bu yapılırken iç ve dış dinamiklerin etkisi, kuram ile tarihsel gelişimin-gerçekliğin ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır.





Yorumlar Ana Sayfa Devam
Bu yayını satın alanlar ayrıca şunları satın almışlar

Modern Devletin Doğası - 16. Yüzyıldan 18. Yüzyıla Osmanlı İmparatorluğu

Rifa'at Ali Abou-El-Haj
İmge
Modern Devletin Doğası - 16. Yüzyıldan 18. Yüzyıla Osmanlı İmparatorluğu

370,00TL
Duino Ağıtları

Rainer Maria Rilke
İmge
Duino Ağıtları

180,00TL
15 Temmuz Gerçekleri

Şükrü Küçükşahin
İmge
15 Temmuz Gerçekleri

31,00TL
Mizah

Robert Escarpit
İmge
Mizah

230,00TL
Puslu Camın Arkasından

Sadun Aren
İmge
Puslu Camın Arkasından

295,00TL
Askeri Darbeye Doğru -Demokrat Parti'nin Tahkikat Komisyonu Girişimi-

Ayşe Asker
İmge
Askeri Darbeye Doğru -Demokrat Parti'nin Tahkikat Komisyonu Girişimi-

620,00TL
Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu

Ali Engin Oba
İmge
Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu

15,00TL
Oz Büyücüsü -Zümrüt Kent-

Frank Baum
İmge
Oz Büyücüsü -Zümrüt Kent-

11,00TL
Siyasi İktidarın Cinsiyeti

Cemal Bâli Akal
İmge
Siyasi İktidarın Cinsiyeti

21,00TL
Türk-ABD Silah Ticaretinin İlk Yüzyılı (1829-1929)

Oral Sander - Kurthan Fişek
İmge
Türk-ABD Silah Ticaretinin İlk Yüzyılı (1829-1929)

250,00TL
Satış Destek
Telefon (10:00 - 18:00): (216) 348 60 58    Adres: Mühürdar cad. No:80 Kadıköy / İstanbul
Telefon (10:00 - 18:00): (532) 696 05 74    Adres: Konur Sok. No:17 Kızılay / Ankara
E-Posta: siparis@imge.com.tr   



İmge Kitabevi © 2026