Lacancı Psikanaliz ve Karakter Çözümleme Facebook Twitter Youtube Pinterest Instagram RSS - Sadece İmge Yayınları
Lacancı Psikanaliz ve Karakter Çözümleme

Sitemizde:
570,00TL

İndirim: %
Kitap
Facebook'da Paylaş Twitter'da Paylaş
Yayınevi: İmge
Yazar: Mutluhan İzmir
Barkod: 9789755337890
ISBN: 9789755337890

Özellikler: Boyut: 13,5 x 19,5 / İthal Kitap Kâğıdı / 380 sayfa / 2. Baskı, Temmuz 2021

İlk baskı tarihi: Şubat 2015

 Freud, toplumun idealler doğrultusunda insanlara dürtülerinden ve ilkel tatmin yolla-rından vazgeçmesi yönünde baskı uygulamasının insanları nevrotikleştirdiği, bu kül-türel taleplerin ortadan kaldırılmasıyla insanın yeniden mutluluğa kavuşacağı biçi-minde bir yanlış inanca dikkat çeker. Bu yanlış inancın tehlikeli bir kültür düşmanlığı-na yol açtığına ve insanların ruh sağlıklarını değerlendirirken onların içinde yaşadıkla-rı toplumun yapısına verilen önemi tehlikeli biçimde azalttığına değinir. Freud’un mi-rasını devralan Lacan’a göre karakter çözümlemeleri bireyin içinde bulunduğu koşul-ları çözümlemeye yönelik olmalıdır. Yani psikanaliz, bireyin analizinden çok bir mekân analizidir ve karakter dediğimiz şey aslında bir Öteki olarak kendisini gösteren biçimlendirici bir yapının etkisidir.

Kimlik kaçınılmaz biçimde asimilasyona uğrar, eski egonun yerine yeni ego kurulur. Kültürler de asimilasyon süreçleriyle gelişirler ya da yok olurlar. Asimilasyon süreçlerini anaerkil ve ataerkil kültürlerin birbirleriyle ilişkilerinde de görüyoruz. Bu açıdan bakıl-dığında, Babanın-Adı metaforunun hakiki babadan soyutlanmasının öznenin hayali bir anne evreninden kurtulabilmesini sağladığı için tüm dünyada tarih boyunca ataer-kil kültürlerin anaerkil kültürleri asimile etmekte daha etkili olduklarını görebiliriz. Ör-neğin, Anadolu’dan gelerek Roma’yı kuran, bitişken bir dil kullanan anaerkil kültüre sahip olan Etrüskler, sanat, yazım, endüstri ve bilim açısından çok daha ileride olduk-ları ataerkil Latin-Grek kültürleri tarafından asimile edilmişlerdir. Günümüzde öznenin üzerindeki anne etkisi çok artmıştır çünkü sermaye insanların yaşamına bir anne ola-rak geri dönmüştür. Bu nedenle çağımızın tüketim toplumlarında anne-sermayenin aynasında kurulan egolar Babanın-Adı metaforunu hakiki babadan soyutlayama-maktadırlar. Derrida’nın, zamandan ve mekândan bağımsız olarak var olan metafi-zik karakter özelliklerini psikanalitik çözümlemenin ana hedefi yapmak biçiminde koyduğu hedefin neden zorlaştığının yanıtı, bu toplumsal dönüşümde yatmaktadır.

Bu kitapta bireysel temelde Babanın-Adı metaforunu algılama biçiminin, anne ve babanın öznenin yaşamında aldıkları konuma göre nasıl etkilendiği ve bunun yaşam-larına nasıl yansıdığı on üç ayrı tiyatro, edebiyat ve sinema eserindeki karakterin mekân analizi bağlamında çözümlenmiştir.


    



Yorumlar Ana Sayfa Devam
Bu yayını satın alanlar ayrıca şunları satın almışlar

Bugün Budur

André du Bouchet
İmge
Bugün Budur

295,00TL
Yeni Türk Ceza Siyaseti

Mustafa Tören Yücel
İmge
Yeni Türk Ceza Siyaseti

291,00TL
Öznenin Diyalektiği: Hegel, Sartre ve Lacan

Mutluhan İzmir
İmge
Öznenin Diyalektiği: Hegel, Sartre ve Lacan

752,00TL
Türkiye'nin Komşuları

Mustafa Türkeş - İlhan Uzgel
İmge
Türkiye'nin Komşuları

524,00TL
Geçmişten Günümüze Türkiye'de Kadın Emeği

Ahmet Makal
İmge
Geçmişten Günümüze Türkiye'de Kadın Emeği

478,00TL
Marienbad Ağıdı

Johann Wolfgang von Goethe
İmge
Marienbad Ağıdı

13,00TL
Senin Adamın Gol Diyo

Elif Çongur
İmge
Senin Adamın Gol Diyo

491,00TL
Grup Psikoterapisine İlk Adım

Ray Naar
İmge
Grup Psikoterapisine İlk Adım

22,00TL
Sürgünler

James Joyce
İmge
Sürgünler

10,00TL
İnsanlığa Övgü

Hamdi Bravo
İmge
İnsanlığa Övgü

351,00TL
Satış Destek
Telefon (10:00 - 18:00): (216) 348 60 58    Adres: Mühürdar cad. No:80 Kadıköy / İstanbul
Telefon (10:00 - 18:00): (532) 696 05 74    Adres: Konur Sok. No:17 Kızılay / Ankara
E-Posta: siparis@imge.com.tr   



İmge Kitabevi © 2026