Kolektif Emperyalizm-Mağribden Maşrıka Dönüşümün Ekonomi Politiği Facebook Twitter Youtube Pinterest Instagram RSS - Sadece İmge Yayınları
Kolektif Emperyalizm-Mağribden Maşrıka Dönüşümün Ekonomi Politiği

Sitemizde:
350,00TL

İndirim: %
Kitap
Facebook'da Paylaş Twitter'da Paylaş
Yayınevi: İmge
Yazar: Ali Murat Özdemir
Barkod: 9789755337876
ISBN: 9789755337876

Özellikler: Boyut: 13,5 x 21 / İthal Kitap Kâğıdı / 409 sayfa / 1. Baskı, Kasım 2004

Hazırlayan:  Ali Murat Özdemir

Yazarlar:     Ali Murat Özdemir - Ayşe Cebeci - Ebubekir Aykut - Emre Soran - Engin Sune - Göksu Uğurlu - Kansu Yıldırım

Emperyalizm, dünyamızı kavramak için yararlı, hatta zorunlu bir kavram mıdır?

Soruyu, Ali Murat Özdemir ve yedi meslektaşı, elbette evet! diye yanıtlıyorlar. Zira, biliyorlar ki bu kavramı terk etmek, giderek unutmak, bilimsel çözümlemeleri ve söylemi, küreselleşme gibi terimlerle, yani egemen söyleme teslim etmek anlamına gelir. Yazarlar ise, uluslararası düzeni, güç odaklarını eleştirerek incelemeyi yeğliyorlar.

Ali Murat Özdemir ve arkadaşlarına göre emperyalizm, bu türde eleştirel bir incelemenin önkoşulunu oluşturan bir kavramdır; ancak bu kavramın, günümüzün somut sorunlarını kapsayacak biçimde zenginleştirilmesini öneriyorlar. Ulus-devletlerin adları ile nitelendirilen emperyalizm çalışmalarının açıklayamadığı çok geniş bir alanın varlığı söz konusudur.

Örnek olarak Amerikan emperyalizminin bir kukla ustası gibi dünyayı yönettiği; yeryüzündeki bütün müdahalelerin esas kaynağı olduğu; gerici iktidarları tayin azleden mutlak bir güce hükmettiği; direnme seçeneklerini ortadan kaldırdığı iddiaları, bugünün ortamında kabul edilemez.

Yazarlar, emperyalizmin artık kolektif bir içerik edindiğini vurguluyorlar. Ulus-devletler yalnızca kendi ulusal sermaye gruplarının çıkarlarını temin eden yapılar olmaktan çıkmışlardır. Dünyanın farklı yerlerindeki sermaye grupları da bir tek ulus-devletin imkanlarıyla yetinemeyecek kadar yayılmış; çokuluslu hale gelmişlerdir. Kolektif emperyalizm, bir yandan münferit ulus-devletlerin eşgüdümleri ile; bir yandan da Davos'tan IMF'ye; AB'den NATO'ya kadar uzanan çeşitli kolektifler içinde vücut bulur; hatta, ortak şiddet uygulama yeteneklerine ulaşabilir.

Kolektif Emperyalizm, bu çerçeveyi önce kuramsal olarak; sonra da Cezayir, Körfez, Tunus, Mısır, Libya, İran ve (elbette) Türkiye düzlemlerinde, Marksizmin güncel yorumları ile bütünleştirerek inceliyor.

Sömürüsüz, eşitlikçi, adil, özgür, yepyeni bir dünya yaratma mücadelesinin ön koşulu, eleştirel bir kavrayıştır. Kolektif Emperyalizm, bu doğrultudaki bir kavrayışa değerli katkılar getiren; çok önemli, kolektif bir yapıttır.

Korkut Boratav

 



Yorumlar Ana Sayfa Devam
Bu yayını satın alanlar ayrıca şunları satın almışlar

Günlerin Bugün Getirdiği - Yücel Top Anlatıyor

Hasan Tahsin Benli
İmge
Günlerin Bugün Getirdiği - Yücel Top Anlatıyor

330,00TL
Paris Sanat Macerası -Çocuklar İçin Sanat ve Gezi Rehberi

Alp Gani Oral
İmge
Paris Sanat Macerası -Çocuklar İçin Sanat ve Gezi Rehberi

190,00TL
Suç Yargılama Sürecinde Duruşma ve Görüşme - Oylama

Sami Selçuk
İmge
Suç Yargılama Sürecinde Duruşma ve Görüşme - Oylama

360,00TL
Küreselleşme - Emperyalizm, Yerelcilik, İşçi Sınıfı

E. Ahmet Tonak
İmge
Küreselleşme - Emperyalizm, Yerelcilik, İşçi Sınıfı

290,00TL
Manitular

Basil Johnston
İmge
Manitular

345,00TL
Arzu Tramvayı

Tennessee Williams
İmge
Arzu Tramvayı

390,00TL
İktisatta Davranışsal Yaklaşımlar

İmge
İmge
İktisatta Davranışsal Yaklaşımlar

470,00TL
Politik İletişim Sözlüğü

Fatih Keskin
İmge
Politik İletişim Sözlüğü

520,00TL
Film Eleştirisi

Zafer Özden
İmge
Film Eleştirisi

320,00TL
Diriliş

Lev Nikolayeviç Tolstoy
İmge
Diriliş

28,00TL
Satış Destek
Telefon (10:00 - 18:00): (216) 348 60 58    Adres: Mühürdar cad. No:80 Kadıköy / İstanbul
Telefon (10:00 - 18:00): (532) 696 05 74    Adres: Konur Sok. No:17 Kızılay / Ankara
E-Posta: siparis@imge.com.tr   



İmge Kitabevi © 2026