Kolektif Emperyalizm-Mağribden Maşrıka Dönüşümün Ekonomi Politiği Facebook Twitter Youtube Pinterest Instagram RSS - Sadece İmge Yayınları
Kolektif Emperyalizm-Mağribden Maşrıka Dönüşümün Ekonomi Politiği

Sitemizde:
350,00TL

İndirim: %
Kitap
Facebook'da Paylaş Twitter'da Paylaş
Yayınevi: İmge
Yazar: Ali Murat Özdemir
Barkod: 9789755337876
ISBN: 9789755337876

Özellikler: Boyut: 13,5 x 21 / İthal Kitap Kâğıdı / 409 sayfa / 1. Baskı, Kasım 2004

Hazırlayan:  Ali Murat Özdemir

Yazarlar:     Ali Murat Özdemir - Ayşe Cebeci - Ebubekir Aykut - Emre Soran - Engin Sune - Göksu Uğurlu - Kansu Yıldırım

Emperyalizm, dünyamızı kavramak için yararlı, hatta zorunlu bir kavram mıdır?

Soruyu, Ali Murat Özdemir ve yedi meslektaşı, elbette evet! diye yanıtlıyorlar. Zira, biliyorlar ki bu kavramı terk etmek, giderek unutmak, bilimsel çözümlemeleri ve söylemi, küreselleşme gibi terimlerle, yani egemen söyleme teslim etmek anlamına gelir. Yazarlar ise, uluslararası düzeni, güç odaklarını eleştirerek incelemeyi yeğliyorlar.

Ali Murat Özdemir ve arkadaşlarına göre emperyalizm, bu türde eleştirel bir incelemenin önkoşulunu oluşturan bir kavramdır; ancak bu kavramın, günümüzün somut sorunlarını kapsayacak biçimde zenginleştirilmesini öneriyorlar. Ulus-devletlerin adları ile nitelendirilen emperyalizm çalışmalarının açıklayamadığı çok geniş bir alanın varlığı söz konusudur.

Örnek olarak Amerikan emperyalizminin bir kukla ustası gibi dünyayı yönettiği; yeryüzündeki bütün müdahalelerin esas kaynağı olduğu; gerici iktidarları tayin azleden mutlak bir güce hükmettiği; direnme seçeneklerini ortadan kaldırdığı iddiaları, bugünün ortamında kabul edilemez.

Yazarlar, emperyalizmin artık kolektif bir içerik edindiğini vurguluyorlar. Ulus-devletler yalnızca kendi ulusal sermaye gruplarının çıkarlarını temin eden yapılar olmaktan çıkmışlardır. Dünyanın farklı yerlerindeki sermaye grupları da bir tek ulus-devletin imkanlarıyla yetinemeyecek kadar yayılmış; çokuluslu hale gelmişlerdir. Kolektif emperyalizm, bir yandan münferit ulus-devletlerin eşgüdümleri ile; bir yandan da Davos'tan IMF'ye; AB'den NATO'ya kadar uzanan çeşitli kolektifler içinde vücut bulur; hatta, ortak şiddet uygulama yeteneklerine ulaşabilir.

Kolektif Emperyalizm, bu çerçeveyi önce kuramsal olarak; sonra da Cezayir, Körfez, Tunus, Mısır, Libya, İran ve (elbette) Türkiye düzlemlerinde, Marksizmin güncel yorumları ile bütünleştirerek inceliyor.

Sömürüsüz, eşitlikçi, adil, özgür, yepyeni bir dünya yaratma mücadelesinin ön koşulu, eleştirel bir kavrayıştır. Kolektif Emperyalizm, bu doğrultudaki bir kavrayışa değerli katkılar getiren; çok önemli, kolektif bir yapıttır.

Korkut Boratav

 



Yorumlar Ana Sayfa Devam
Bu yayını satın alanlar ayrıca şunları satın almışlar

Modern Japonya'nın Doğuşu

Janet E. Hunter
İmge
Modern Japonya'nın Doğuşu

620,00TL
Hukuk Devletinin Sonu

Jean-Claude Paye
İmge
Hukuk Devletinin Sonu

360,00TL
Osmanlı Toplumsal Düzeni

Taner Timur
İmge
Osmanlı Toplumsal Düzeni

360,00TL
Müebbet Türküsü

Nevzat Çelik
İmge
Müebbet Türküsü

135,00TL
Şizofreni Anlamak

Mehmet Kemal Arıkan
İmge
Şizofreni Anlamak

3,00TL
Laiklik ve Demokrasi

İbrahim Ö. Kaboğlu
İmge
Laiklik ve Demokrasi

250,00TL
Din Üstüne

David Hume
İmge
Din Üstüne

250,00TL
Hint-Türk-Avrupa Masalları

Korhan Kaya
İmge
Hint-Türk-Avrupa Masalları

18,00TL
İnsanlığa Övgü

Hamdi Bravo
İmge
İnsanlığa Övgü

290,00TL
Bir Eski Cumhuriyet İçin - Ali Sirmen Anlatıyor

Ali Sirmen
İmge
Bir Eski Cumhuriyet İçin - Ali Sirmen Anlatıyor

420,00TL
Satış Destek
Telefon (10:00 - 18:00): (216) 348 60 58    Adres: Mühürdar cad. No:80 Kadıköy / İstanbul
Telefon (10:00 - 18:00): (532) 696 05 74    Adres: Konur Sok. No:17 Kızılay / Ankara
E-Posta: siparis@imge.com.tr   



İmge Kitabevi © 2025