Kolektif Emperyalizm-Mağribden Maşrıka Dönüşümün Ekonomi Politiği Facebook Twitter Youtube Pinterest Instagram RSS - Sadece İmge Yayınları
Kolektif Emperyalizm-Mağribden Maşrıka Dönüşümün Ekonomi Politiği

Sitemizde:
495,00TL

İndirim: %
Kitap
Facebook'da Paylaş Twitter'da Paylaş
Yayınevi: İmge
Yazar: Ali Murat Özdemir
Barkod: 9789755337876
ISBN: 9789755337876

Özellikler: Boyut: 13,5 x 21 / İthal Kitap Kâğıdı / 409 sayfa / 1. Baskı, Kasım 2004

Hazırlayan:  Ali Murat Özdemir

Yazarlar:     Ali Murat Özdemir - Ayşe Cebeci - Ebubekir Aykut - Emre Soran - Engin Sune - Göksu Uğurlu - Kansu Yıldırım

Emperyalizm, dünyamızı kavramak için yararlı, hatta zorunlu bir kavram mıdır?

Soruyu, Ali Murat Özdemir ve yedi meslektaşı, elbette evet! diye yanıtlıyorlar. Zira, biliyorlar ki bu kavramı terk etmek, giderek unutmak, bilimsel çözümlemeleri ve söylemi, küreselleşme gibi terimlerle, yani egemen söyleme teslim etmek anlamına gelir. Yazarlar ise, uluslararası düzeni, güç odaklarını eleştirerek incelemeyi yeğliyorlar.

Ali Murat Özdemir ve arkadaşlarına göre emperyalizm, bu türde eleştirel bir incelemenin önkoşulunu oluşturan bir kavramdır; ancak bu kavramın, günümüzün somut sorunlarını kapsayacak biçimde zenginleştirilmesini öneriyorlar. Ulus-devletlerin adları ile nitelendirilen emperyalizm çalışmalarının açıklayamadığı çok geniş bir alanın varlığı söz konusudur.

Örnek olarak Amerikan emperyalizminin bir kukla ustası gibi dünyayı yönettiği; yeryüzündeki bütün müdahalelerin esas kaynağı olduğu; gerici iktidarları tayin azleden mutlak bir güce hükmettiği; direnme seçeneklerini ortadan kaldırdığı iddiaları, bugünün ortamında kabul edilemez.

Yazarlar, emperyalizmin artık kolektif bir içerik edindiğini vurguluyorlar. Ulus-devletler yalnızca kendi ulusal sermaye gruplarının çıkarlarını temin eden yapılar olmaktan çıkmışlardır. Dünyanın farklı yerlerindeki sermaye grupları da bir tek ulus-devletin imkanlarıyla yetinemeyecek kadar yayılmış; çokuluslu hale gelmişlerdir. Kolektif emperyalizm, bir yandan münferit ulus-devletlerin eşgüdümleri ile; bir yandan da Davos'tan IMF'ye; AB'den NATO'ya kadar uzanan çeşitli kolektifler içinde vücut bulur; hatta, ortak şiddet uygulama yeteneklerine ulaşabilir.

Kolektif Emperyalizm, bu çerçeveyi önce kuramsal olarak; sonra da Cezayir, Körfez, Tunus, Mısır, Libya, İran ve (elbette) Türkiye düzlemlerinde, Marksizmin güncel yorumları ile bütünleştirerek inceliyor.

Sömürüsüz, eşitlikçi, adil, özgür, yepyeni bir dünya yaratma mücadelesinin ön koşulu, eleştirel bir kavrayıştır. Kolektif Emperyalizm, bu doğrultudaki bir kavrayışa değerli katkılar getiren; çok önemli, kolektif bir yapıttır.

Korkut Boratav

 



Yorumlar Ana Sayfa Devam
Bu yayını satın alanlar ayrıca şunları satın almışlar

Adalet ve Yaşayan Hukuk

Sami Selçuk
İmge
Adalet ve Yaşayan Hukuk

450,00TL
Az Gittik Uz Gittik

Pertev Naili Boratav
İmge
Az Gittik Uz Gittik

495,00TL
Bir Şarkıyı Dinlerken

Kemal Ateş
İmge
Bir Şarkıyı Dinlerken

95,00TL
Kirli Gerçekler

Michael Parenti
İmge
Kirli Gerçekler

495,00TL
Tutarsızlığın İz Sürücüsü Dilde/Düşüncede - Teo Grinberg'e Armağan

Zekiye Kutlusoy
İmge
Tutarsızlığın İz Sürücüsü Dilde/Düşüncede - Teo Grinberg'e Armağan

395,00TL
Ortadoğu'da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk

Kemal H. Karpat
İmge
Ortadoğu'da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk

13,00TL
Devlet Yönetimine Katılma Hakkı

Cem Eroğul
İmge
Devlet Yönetimine Katılma Hakkı

495,00TL
Sosyo Ekolojik Bir Toplum İçin Ne Yapmalı

Fikret Başkaya
İmge
Sosyo Ekolojik Bir Toplum İçin Ne Yapmalı

395,00TL
Darağacına Mektuplar - Deniz / Yusuf / Hüseyin

Serpil Çelenk Güvenç
İmge
Darağacına Mektuplar - Deniz / Yusuf / Hüseyin

9,00TL
İki Diktatörlük Altında - Stalin ve Hitler'in Mahkûmu

Margarete Buber-Neumann
İmge
İki Diktatörlük Altında - Stalin ve Hitler'in Mahkûmu

595,00TL
Satış Destek
Telefon (10:00 - 18:00): (216) 348 60 58    Adres: Mühürdar cad. No:80 Kadıköy / İstanbul
Telefon (10:00 - 18:00): (532) 696 05 74    Adres: Konur Sok. No:17 Kızılay / Ankara
E-Posta: siparis@imge.com.tr   



İmge Kitabevi © 2026