Kolektif Emperyalizm-Mağribden Maşrıka Dönüşümün Ekonomi Politiği Facebook Twitter Youtube Pinterest Instagram RSS - Sadece İmge Yayınları
Kolektif Emperyalizm-Mağribden Maşrıka Dönüşümün Ekonomi Politiği

Sitemizde:
532,00TL

İndirim: %
Kitap
Facebook'da Paylaş Twitter'da Paylaş
Yayınevi: İmge
Yazar: Ali Murat Özdemir
Barkod: 9789755337876
ISBN: 9789755337876

Özellikler: Boyut: 13,5 x 21 / İthal Kitap Kâğıdı / 409 sayfa / 1. Baskı, Kasım 2004

Hazırlayan:  Ali Murat Özdemir

Yazarlar:     Ali Murat Özdemir - Ayşe Cebeci - Ebubekir Aykut - Emre Soran - Engin Sune - Göksu Uğurlu - Kansu Yıldırım

Emperyalizm, dünyamızı kavramak için yararlı, hatta zorunlu bir kavram mıdır?

Soruyu, Ali Murat Özdemir ve yedi meslektaşı, elbette evet! diye yanıtlıyorlar. Zira, biliyorlar ki bu kavramı terk etmek, giderek unutmak, bilimsel çözümlemeleri ve söylemi, küreselleşme gibi terimlerle, yani egemen söyleme teslim etmek anlamına gelir. Yazarlar ise, uluslararası düzeni, güç odaklarını eleştirerek incelemeyi yeğliyorlar.

Ali Murat Özdemir ve arkadaşlarına göre emperyalizm, bu türde eleştirel bir incelemenin önkoşulunu oluşturan bir kavramdır; ancak bu kavramın, günümüzün somut sorunlarını kapsayacak biçimde zenginleştirilmesini öneriyorlar. Ulus-devletlerin adları ile nitelendirilen emperyalizm çalışmalarının açıklayamadığı çok geniş bir alanın varlığı söz konusudur.

Örnek olarak Amerikan emperyalizminin bir kukla ustası gibi dünyayı yönettiği; yeryüzündeki bütün müdahalelerin esas kaynağı olduğu; gerici iktidarları tayin azleden mutlak bir güce hükmettiği; direnme seçeneklerini ortadan kaldırdığı iddiaları, bugünün ortamında kabul edilemez.

Yazarlar, emperyalizmin artık kolektif bir içerik edindiğini vurguluyorlar. Ulus-devletler yalnızca kendi ulusal sermaye gruplarının çıkarlarını temin eden yapılar olmaktan çıkmışlardır. Dünyanın farklı yerlerindeki sermaye grupları da bir tek ulus-devletin imkanlarıyla yetinemeyecek kadar yayılmış; çokuluslu hale gelmişlerdir. Kolektif emperyalizm, bir yandan münferit ulus-devletlerin eşgüdümleri ile; bir yandan da Davos'tan IMF'ye; AB'den NATO'ya kadar uzanan çeşitli kolektifler içinde vücut bulur; hatta, ortak şiddet uygulama yeteneklerine ulaşabilir.

Kolektif Emperyalizm, bu çerçeveyi önce kuramsal olarak; sonra da Cezayir, Körfez, Tunus, Mısır, Libya, İran ve (elbette) Türkiye düzlemlerinde, Marksizmin güncel yorumları ile bütünleştirerek inceliyor.

Sömürüsüz, eşitlikçi, adil, özgür, yepyeni bir dünya yaratma mücadelesinin ön koşulu, eleştirel bir kavrayıştır. Kolektif Emperyalizm, bu doğrultudaki bir kavrayışa değerli katkılar getiren; çok önemli, kolektif bir yapıttır.

Korkut Boratav

 



Yorumlar Ana Sayfa Devam
Bu yayını satın alanlar ayrıca şunları satın almışlar

Anayasa ve Toplum

İbrahim Ö. Kaboğlu
İmge
Anayasa ve Toplum

395,00TL
Komünist Manifesto

Karl Marx - Friedrich Engels
İmge
Komünist Manifesto

120,00TL
Edebiyat ve Siyaset Olarak Hayat

Özdemir İnce
İmge
Edebiyat ve Siyaset Olarak Hayat

320,00TL
Müebbet Türküsü

Nevzat Çelik
İmge
Müebbet Türküsü

195,00TL
Türkiye'de Devletçilik

Korkut Boratav
İmge
Türkiye'de Devletçilik

395,00TL
Emperyalizmin Hayaletleri -Küresel Düzenlemenin Bugünü-

Ali Murat Özdemir
İmge
Emperyalizmin Hayaletleri -Küresel Düzenlemenin Bugünü-

461,00TL
Biz Zaten Avrupalıyız

Mehmet Ali Kılıçbay
İmge
Biz Zaten Avrupalıyız

508,00TL
Siyaset Bilimi

Ahmet Taner Kışlalı
İmge
Siyaset Bilimi

47,00TL
Sefiller (İki Cilt)

Victor Hugo
İmge
Sefiller (İki Cilt)

76,00TL
Müze ve Oyun Kültürü

Bekir Onur
İmge
Müze ve Oyun Kültürü

488,00TL
Satış Destek
Telefon (10:00 - 18:00): (216) 348 60 58    Adres: Mühürdar cad. No:80 Kadıköy / İstanbul
Telefon (10:00 - 18:00): (532) 696 05 74    Adres: Konur Sok. No:17 Kızılay / Ankara
E-Posta: siparis@imge.com.tr   



İmge Kitabevi © 2026