Hukuk ve Politika İlişkisi - Hukukun Ekonomi Politik Analizi ve Liberal Hukuk Düzeninin Eleştirisi Facebook Twitter Youtube Pinterest Instagram RSS - Sadece İmge Yayınları
Hukuk ve Politika İlişkisi - Hukukun Ekonomi Politik Analizi ve Liberal Hukuk Düzeninin Eleştirisi

Sitemizde:
270,00TL

İndirim: %
Kitap
Facebook'da Paylaş Twitter'da Paylaş
Yayınevi: İmge
Yazar: Şefik Taylan Akman
Barkod: 9789755338415
ISBN: 9789755338415

Özellikler: Boyut: 13,5 x 21 / İthal Kitap Kâğıdı / 414 sayfa / 1. Baskı, Mayıs 2016

Hukuk, sadece normlar, kurallar, kategoriler, ilkeler ya da kavramlar olarak değerlendirildiği müddetçe şeklî bir soyutlamadan başka bir şey değildir. Liberalizmin hukuksal söyleminin mantığının kavranabilmesi, hukuku, yürürlükte bulunduğu ekonomi politik sistemdeki iktidar, ideoloji, toplum, kültür ve tarih gibi bir dizi farklı etmenle bir arada göz önünde bulundurulacak biçimde, karşılıklı bir ilişkiler ağı içinde değerlendirmeyi zorunlu kılar. Zira hukukun görünmeyen veya görünmesi pek de arzu edilmeyen yüzü, hukuk düzeni vasıtasıyla ekonomi politik sistemin bekasının sürdürülmesinde, sistem içindeki egemen unsurların çıkarlarının korunmasında, var olan hukuksal ve ekonomik eşitsizliklere, sömürü koşullarına, ayrımcılıklara karşı yürütülen mücadele ve itaatsizliklerin bir kısmının yasadışı hale getirilmesinde ortaya çıkar. Hukuk, bu görünmeyen yüzüyle, gerçeklerin maskelenmesi ve insanların zihinlerinde bir tür sahte bilinç yaratılmasında başrolü oynar. Devletin hem ideoloji hem de baskı aygıtı olarak işlevselleşir. Bu nedenle liberal hukuk düzeni, dış dünyadan soyutlanarak, tek başına belli değerler üreten ve belli anlamlara sahip bir yapı şeklinde düşünülemez. O, her zaman üretim ilişkilerini, toplumsal gerçekliği ve iktidarın gerekliliklerini takip eder. İşte tüm bu nedenlerle hukuk politiktir; mevcut ekonomi politik sistemin içine kök salmış ve onunla bütünleşmiştir.

 

Bununla birlikte hukuk, her zaman egemen güçlerin tek taraflı biçimde kendi lehlerine çalışan bir aracı olmamıştır. Aynı zamanda geniş kitlelerin, iktidar odakları üzerinde baskı kurabilmeleri, kendi karşı hegemonyalarını inşa edebilmeleri, liberal ekonomi politik sistemin işleyişi ile kapitalist üretim ve mülkiyet ilişkilerinden kaynaklanan ve sözü edilen kitlelerin aleyhine sonuç doğuran süreçlerin tersine çevrilebilmesi noktasında bir savunma ve mücadele aracı olarak da kullanılabilmektedir.

-Şefik Taylan Akman-

 

 

 



Yorumlar Ana Sayfa Devam
Bu yayını satın alanlar ayrıca şunları satın almışlar

Oyuncaklı Dünya - Oyuncağın Toplumsal Tarihi

Bekir Onur
İmge
Oyuncaklı Dünya - Oyuncağın Toplumsal Tarihi

62,00TL
Güç Buyruk Düzen

Ali Murat Özdemir
İmge
Güç Buyruk Düzen

240,00TL
Türkiye Komünist Partisi'nin Sönümlenmesi

Naciye Babalık
İmge
Türkiye Komünist Partisi'nin Sönümlenmesi

595,00TL
Sultangaliyev

Halit Kakınç
İmge
Sultangaliyev

295,00TL
Yükselen Asya

Mehmet Öğütçü
İmge
Yükselen Asya

9,00TL
Türkiye ve Orta Asya

Kemal H. Karpat
İmge
Türkiye ve Orta Asya

375,00TL
Doğa Etiği

Mahmut Özer
İmge
Doğa Etiği

330,00TL
Tarihin Sonu mu? Fukuyama-Marx-Modernite

Christopher Bertram - Andrew Chitty
İmge
Tarihin Sonu mu? Fukuyama-Marx-Modernite

375,00TL
Çağdaş Müze Eğitim ve Gelişim - Müze Psikolojisine Giriş

Bekir Onur
İmge
Çağdaş Müze Eğitim ve Gelişim - Müze Psikolojisine Giriş

49,00TL
Babillilerden Günümüze Kozmoloji

Halil Kırbıyık
İmge
Babillilerden Günümüze Kozmoloji

160,00TL
Satış Destek
Telefon (10:00 - 18:00): (216) 348 60 58    Adres: Mühürdar cad. No:80 Kadıköy / İstanbul
Telefon (10:00 - 18:00): (532) 696 05 74    Adres: Konur Sok. No:17 Kızılay / Ankara
E-Posta: siparis@imge.com.tr   



İmge Kitabevi © 2025