Sahip Olmadığımız Şeyin Keyfini Sürmek - Psikanalizin Politik Projesi Facebook Twitter Youtube Pinterest Instagram RSS - Sadece İmge Yayınları
Sahip Olmadığımız Şeyin Keyfini Sürmek - Psikanalizin Politik Projesi

Sitemizde:
440,00TL

İndirim: %
Kitap
Facebook'da Paylaş Twitter'da Paylaş
Yayınevi: İmge
Yazar: Todd McGowan
Barkod: 9789755339177
ISBN: 9789755339177

Özellikler: Boyut: 13,5 x 21 / İthal Kitap Kâğıdı / 464 sayfa / 1. Baskı, Kasım 2018

Çevirmen: Kemal Güleç


Psikanaliz yeni pozitif politik programlar ortaya koymaz; bunun yerine, her istikrarlı kolektif bağ için tehdit oluşturan yıkıcı bir gücün, bir 'olumsuzluğun' -ölüm dürtüsünün- dış hatlarını tespit etmekle yetinir. Bu anlayış çerçevesinde, farklı psikanalistler devrimci, liberal veya muhafazakâr görüşleri savundular. Söylenebilecek her şey söylendi mi peki? McGowan'ın kitabı baştan sona yeni bir hat çizerek bu dağınıklığa çekidüzen veriyor: Psikanalizin verdiği en önemli ders, özgürleşimci politikanın herhangi bir ortak İyi mefhumunu değil, ölüm dürtüsünün olumsuzluğunu temel alması gerektiğidir. Bu düşüncenin sonuçları sarsıcıdır, bizi Freudcu Marksizmin standart versiyonlarının çok ötesine taşır; Sahip Olmadığımız Şeyin Keyfini Sürmek psikanaliz-politika aksındaki her şeyi tepeden tırnağa değiştirir.


Slavoj Žižek


Psikanalizle politikayı bir araya getirmeye çalışan sayısız teşebbüse karşın, psikanalizin temel ilkelerinde yer alan politik projeyi tanımlayan ilk kitap budur. McGowan, psikanalizin temel ilkelerinden çıkan bu politik projenin Marksizmin yirminci yüzyıldaki akıbetinin ardından özgürleşimci politikaya yeni bir kanal açtığını ileri sürüyor.


Psikanalizin politik muhtevasının peşine düşenler genellikle Freud'un cinsellik üzerine erken çalışmalarına bakar, oysa McGowan Freud'un ölüm dürtüsünü keşfedişine ve kavramın Lacan'daki gelişimine odaklanıyor. Ölüm dürtüsünün bir sonucu olarak gerçekleşen kendi kendine zarar vermenin, politik felsefemizin merkezine almamız gereken özgürleşmenin kurucu edimi olduğunu ileri sürüyor. Psikanalizin, özgürleşmeyi kaybın üstesinden gelmeyi sağlayacak bir eylemden ziyade kaybın benimsenmesi olarak düşünme imkânı barındırdığını iddia ediyor. McGowan, keyif patikasını bulmanın ancak kaybın benimsenmesiyle mümkün olabileceğini, keyfin politik mücadelenin belirleyici faktörü olduğunu -ve ancak kaybın merkeziyetini benimseyen bir politik projenin küresel kapitalizm karşısında uygulanabilir bir alternatif oluşturabileceğini- savunuyor.



Yorumlar Ana Sayfa Devam
Bu yayını satın alanlar ayrıca şunları satın almışlar

Güzprensi

Anja Snellman
İmge
Güzprensi

250,00TL
Absürd Tiyatro

Arthur Adamov
İmge
Absürd Tiyatro

14,00TL
Hindistan Tarihi

Hermann Kulke - Dietmar Rothermund
İmge
Hindistan Tarihi

770,00TL
Postmodern Göstergeler- Maddi Kültür ve Postmodern Yaşam Biçimleri

Mark Gottdiener
İmge
Postmodern Göstergeler- Maddi Kültür ve Postmodern Yaşam Biçimleri

53,00TL
Siyaset Bilimi

Ahmet Taner Kışlalı
İmge
Siyaset Bilimi

47,00TL
Laiklik ve Demokrasi

İbrahim Ö. Kaboğlu
İmge
Laiklik ve Demokrasi

250,00TL
TBMM'nin Çalışma Yöntemi

Fahri Bakırcı
İmge
TBMM'nin Çalışma Yöntemi

35,00TL
Yeniden Doğu - Asya Çağında Küresel Ekonomi

Andre Gunder Frank
İmge
Yeniden Doğu - Asya Çağında Küresel Ekonomi

570,00TL
Ben Biz Siz Hepimiz

Nuran Hortaçsu
İmge
Ben Biz Siz Hepimiz

350,00TL
Kafkas Masalları

İmge
İmge
Kafkas Masalları

145,00TL
Satış Destek
Telefon (10:00 - 18:00): (216) 348 60 58    Adres: Mühürdar cad. No:80 Kadıköy / İstanbul
Telefon (10:00 - 18:00): (532) 696 05 74    Adres: Konur Sok. No:17 Kızılay / Ankara
E-Posta: siparis@imge.com.tr   



İmge Kitabevi © 2025